21 Kasım 2024 Perşembe
Prof.Dr.Çetinkalp Bornova Belediyesi’nin düzenlediği panelde açıkladı:Günümüzün en sık görülen hastalıklarından olan Diyabet, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Bornova’da masaya yatırıldı. Bornova Belediyesi’nin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ile birlikte düzenlendiği “Farkında Olun Diyabeti Tanıyın” başlıklı panel, yoğun ilgi gördü. Katılımcıların şeker, tansiyon ve bel çevresi ölçümlerinin yapıldığı etkinlikte, diyabetlilere özel pasta ikram edildi.Prof.Dr.Çetinkalp Bornova Belediyesi’nin düzenlediği panelde açıkladı:
“DİYABETTE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ” Günümüzün en sık görülen hastalıklarından olan Diyabet, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Bornova’da masaya yatırıldı. Bornova Belediyesi’nin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ile birlikte düzenlendiği “Farkında Olun Diyabeti Tanıyın” başlıklı panel, yoğun ilgi gördü. Katılımcıların şeker, tansiyon ve bel çevresi ölçümlerinin yapıldığı etkinlikte, diyabetlilere özel pasta ikram edildi. Panel sonunda ise Büyük Park’ta diyabete karşı Mavi Halka oluşturuldu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Çetinkalp, diyabetin dünyada görülme hızı yüzde 8.3 iken Türkiye’de 18.3 olduğunu ve bu konuda ne yazık ki Avrupa birincisi olduğumuzu söyledi. Bornova Belediyesi ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Ege Endokrin Diyabet Okulu’nun birlikte düzenlediği, “Farkında Olun Diyabeti Tanıyın” başlıklı başlıklı panel, Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşti. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ne özel olarak gerçekleştirilen etkinliğe ilgi yoğundu. Katılımcı sayısının fazla olması nedeniyle salona ek sandalyeler konuldu. Türkiye için ciddi sorun Panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Şekvi Çetinkalp yaptı. Diyabetin bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına rağmen tüm dünya da epidemik şekilde arttığını ifade eden Çetinkalp, ”Hastalığın etiyopatogenezine yönelik çalışmalara, teknolojik gelişmelere ve yeni ilaçlara rağmen diyabet, günümüzde en önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabetin Dünya’da görülme sıklığı yüzde 8.3’tür. Türkiye’ de ise 2000 yılında yüzde 7.2, 2010 yılında yüzde 13.7 iken, bugün yüzde 18.3’lere yükselmiştir. Son 10 yılda ülkemizde diyabet o kadar hızlı arttı ki, üzülerek söylüyorum: Avrupa ülkeleri arasında birinci sıraya yükseldik. Böyle giderse 2025 yılında ulaşılacak tahmin 3 kişiden birinin diyabetli olacağı yönünde. Bu da korkunç bir rakam” dedi.
Acil önlem almalıyız Gelinen noktada acil önlemlerin alınması ve bunun bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şekvi Çetinkalp, 14 Kasım tüm dünyada olduğu gibi Türkiyemizde de Diyabet Farkındalık Günü olarak amaca yönelik etkinliklerle değerlendirdiklerini söyleyerek, verdiği destek nedeniyle Bornova Belediyesi’ne teşekkür etti.
Panelin diğer konuşmacıları; Endokrinoloji Uzmanı Dr. Ilgın Yıldırım Şimşir “Diyabetli Ünlüler”, Diyabet Beslenme Uzmanı Selda Seçkiner “Diyabette beslenme tedavisinde doğru bilinen yanlışlar” Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Serhad Nalçacı ise “Diyabetik Retinopati” başlıklı sunumları ile katılımcılara bilgiler verdi. Diyabet Eğitim Hemşireleri; Nuran Horozoğlu, Yıldız Özbey ve Vildan Derviş de deneyimlerini paylaştı. Şeker ve tansiyon ölçümü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 2. sınıf öğrencilerinden kurulu Turomisc adlı grup, panelin yapıldığı salonun girişinde dileyen katılımcıların şeker, tansiyon ve bel çevresi ölçümlerini gerçekleştirdi. Diyabet risk anketi yaptı ve bilgilendirme broşürü dağıttı.
Fotoğraf sanatçısı Ayşelgül Çetinkalp’in aynı noktada “Yaşamın Tadını Çıkarmaya Devam” başlığıyla sergilediği diyabetli ilgili fotoğrafları da büyük beğeni topladı.
Diyabetlilere özel pasta Diyabet hastaları için özel olarak Bornova Belediyesi Mutfak Atölyesi Kursiyerleri tarafından hazırlanan pasta ise 38 yıllık diyabet hastası Emekli Öğretmen Nazım Altun ile birlikte kesildi. Panel sırasında pasta ikram edilen katılımcılara, öğle öğünü olarak ise elma ve mandalin dağıtıldı.
Büyük Park’ta Mavi Halka Etkinliğin sonunda Büyük Park’ın meydanında toplanıldı. Tüm katılımcılar, Bornova Belediyesi’nin etkinliğe özel olarak hazırladığı “Diyabete Dur Demek İçin Harekete Geç”yazılı tişörtleriyle kısa bir süre önce kullanıma açılan kuru havuz etrafında Mavi Halka oluşturdu.
Ne anlama geliyor Mavi Halka, diyabet için birleşmeyi ve biraraya gelmeyi temsil etmesi için Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından oluşturulmuştur. Halka çoğu kültürde yaşamı sağlığı temsil eder. Mavi renk ise tüm insanları altında birleştiren gökyüzünü çağrıştırır. Mavi Halka, diyabetin evrenselliğini ve küresel diyabet birlikletiğini temsil eder.
Haber Kaynağı: ESH- Doğan Prepol
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
|
|