İzmir de Ulaşım

BABACAN'DAN USTANIN DÖNEMİNE BAKIŞ

Usta kalfalığından geri düştü.Bu açıklama Babacan gibi AKP kurmayının benzetmesi; "Otobanda tam gaz giderken toprak yola girdik".Haydi gözün aydın Türkiye.İstikrar sürecek bu devran dönecek mi? Görünen o ki bu devran gül bahçesinde geçmeyecek.Toplumun gerçekleri görmes için başına taş düşmesi gerekliymiş.Ekonominin faturası halka yansıdıkça duman çıkmaya başladı.

13 Ağustos 2011 Cumartesi 12:26
 2008 krizi günlerinde ekonomi dünyası çok uzun süre Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın ‘Tünelin ucunda bir ışık var ama o gelen arabanın farı da olabilir’ yorumunu tartıştı, işin içinden çıkamadı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da dün terminolojiye girecek bir yorum yaptı: Otobanda tam gaz giderken tek şeritli toprak yola geçtik...
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomide dalgalanma sonrası yaşananları değerlendirirken, “Otobandan, toprak yola geçtik” benzetmesi yaptı ve önümüzdeki dönem buna uygun davranacaklarını söyledi. 
Babacan, yurtdışı piyasalarda yaşanan dalgalanma nedeniyle ekonomide yaşanan gelişmeler konusunda sanayicileri rahatlattı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir başkanlığındaki heyetin, önceki gün Ankara’da hükümet üyelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyarette ana konu ekonomideki gelişmeler oldu. 
Gerçekçi duruma hakim
İlk olarak Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı ziyaret eden heyetin, dünyada yaşanan ekonomik kaosu gündeme getirdiği, Babacan’ın da hükümet olarak gelişmeleri sıkı takip ettiklerini belirterek, sanayicilere güven verdiği öğrenildi. Bu kapsamda Babacan’ın Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu değerlendirirken, “Otobanda tam gaz giderken, şimdi tek şeritli toprak yola geçtik, hızımızı da buna göre ayarlamamız gerekecek” dediği öğrenildi. 
Sanayicilerin Babacan’ın değerlendirmelerini “gerçekçi ve duruma hakim” buldukları belirtilirken, Babacan’ın gelişmeleri “otobandan tek şeritli yola geçilmesi” sözlerinin, Hükümetin ekonomiyi daha da yavaşlatacağı mesajı olarak algılandı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede Babacan’ın gelişmeler konusunda tam bir iyimserlik içinde olmadığı, daha çok “temkinli iyimser” olarak ifade edilebileceği belirtildi. 
Sanayicilerin ziyarette, dışarıda yaşanan dalgalanma sürerken, Türkiye’nin kendi iç pazarını koruması gerektiğini vurguladıkları, Babacan’ın da bunu onayladığı belirtildi. Edinilen bilgilere göre, sanayiciler, Bakan Babacan’dan ithalatı azaltacak ve Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak önlemler istedi. İthal ikame sektörlerin desteklenip, teşvik edilmesi gerektiğini gündeme getiren sanayicilere Babacan, gerek yeni teşvik sisteminin gerekse diğer düzenlemelerin bu stratejiyle hazırlanacağını söyledi. 
BETAM: Reel büyüme yok üçüncü çeyrek negatifte
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’ne (BETAM) göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde reel olarak hemen hemen hiç büyümedi. 
Tüketimdeki artış ve dış ticaretteki olumlu gelişmeleri yatırım ve stoklardaki azalışın telafi ettiğini öne süren BETAM, ikinci çeyrek büyüme tahminini çeyrekten çeyreğe yüzde 0.1 geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 6.4 olarak tahmin etti.
Üçüncü çeyreğe dair Temmuz ayının ilk sinyallerinin büyümenin negatife dönebileceğine işaret ettiğine dikkat çeken BETAM’a göre Merkez Bankası’nın genişleme bazlı yeni para politikası önümüzdeki aylarda bunu tekrar pozitife çevirebilir.
Şimşek: Yavaşlasak dahi sıkı para politikasına devam
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011’de bütçe açığının hedeflerin altında kalmasını beklediğini söyledi. Şimşek bütçe açığı gayri safi yurtiçi hasıla oranını düşürmeye devam edeceğiz. Ekonomi yavaşlasa dahi sıkı para politikasından vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Şimşek 2011 için öngörülen yüzde 4.5’lik büyüme hedefini çok muhafazakar bulduğunu sözlerine ekledi.
Haber Kaynağı: Vatan Gazetesi

Bu haber 3142 kez okundu
Yükleniyor...