İzmir de Ulaşım

İZKA PROJELERİ İZMİR'İ CANLANDIRIYOR

İZMİR Kalkınma Ajansı (İZKA) nın davetlisi olarak iki gün boyunca İzmir’de yapılanları, yapılması planlananları izleme imkanı buldum.

25 Ocak 2011 Salı 13:33
 Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki; bu kentte yapılanlar ulusal medya olarakyeterince izlenmiyor. Zaten bu nedenle böyle bir organizasyona ihtiyaç duyulmuş vebence başarılı bir organizasyon oldu. 
İZKA sayıları 26’yı bulan kalkınma ajansları içinde ilk kurulan ve en başarılı olanlarından biri. Şimdiye kadar tarım ve kırsal kalkınma mali destek programı ile turizm ve çevreprogramı kapsamında toplam 56.6 milyar liralık mali kaynak kullandırılmış. Desteklenenprojelerin vergi dahil ekonomiye katkıları ise şimdiden büyük boyutlara ulaşmış. İşte bubaşarısı nedeniyle İzmir Kentsel Pazarlama Stratejik Planlama görevi de bu kurumaverilmiş.
Yıllardır ekonomiyi izleyen bir gazeteci olarak İzmirlilerin birlikte hareket etmelerinin nekadar zor olduğunu, birlik olamadıkları için önemli ekonomik fırsatları kaçırdıklarınıyakından biliyorum. Aslında bu durumu İzmirli işadamları ve yöneticilerin kendileri de hepkabul etmiştir. İşte İZKA’nın böyle bir boşluğu doldurup, ortak hareket etmeyi özendirmesi, kamu ve özel sektörü bir araya getirip sinerji üretmesi, belki de bir çok şeyden önemli olacak.. 
Bu arada EXPO- 2015 için oluşturulan birlik, her ne kadar bu girişimden sonuç alınamasada sinerji yaratmış ve şimdi hedef EXPO-2020 olmuş. Ancak bu amaç hayata geçirilmese bile bundan sonra ortak hareket etmenin sürmesi bekleniyor.
Kentsel Pazarlama Stratejik Planı kapsamında her şeyden önce izmir’in tanıtılması vemarka şehir olması hedefleniyor. Bunun için uluslararası önemli şirketlerin de görev aldığıanket ve çalışmalar yapılmış. Çıkarılan plan doğrultusunda üç temel amaç belirlenmiş. Bunlardan biri “İzmir’e gelen turist sayısını ve gelirlerini artırmak” diğeri “İzmir’in yaşamstandartını yükseltmek”, üçüncüsü ise “İzmir’e gelen yatırım miktarını artırmak”. Bukapsamda plan yatırımcı ağları oluşturulmasından, anıtsal yapılar inşa edilmesine, uluslar arası etkinliklere ev sahipliği yapılmasından yenilikçi kent mobilyaları kullanılmasına kadar170 civarında farklı proje önerisini içinde barındırıyor. 

BELEDİYE EPEY YOL ALMIŞ 

Özetle; İzmir artık birlikte hareket etmeye, kaybettiği heyecanı yeniden kazanmaya başlamış ve İZKA bu ivmelenmede önemli bir rol oynuyor. İzmirlilerin dediği gibi “devletadamı” kişiliğiyle öne çıkan İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Cahit Kıraç’ın ve GenelSekreter Dr. Ergüder Can’ın çabaları önemli rol oynamış. Uzun uzun sohbet imkanıbulduğumuz, önemli projeleri birlikte gezdiğimiz Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun isekendine güveni arttıkça, işadamı kimliğini de öne çıkararak, hem çağdaş hem işlevsel projeleri birbiri ardına hayata geçirdiğine şahit olduk. Projeleri kadar, gezdiğimiz heryerde çocuklardan yaşlılara herkesin gösterdiği büyük sevgi, mütevazı ve saygın bir liderhaline geldiğinin kanıtı gibiydi. İzmir’in Diyarbakır ile karşılaştırılmasını, karşı bir kutupmerkezi gibi gösterilmesini, “iktidar partisinin bir oyunu” olarak görüyor ve kesinlikle bu algıyı haksız buluyor. Herkesi kavramaya çalıştıklarını yaşadığı örneklerle anlatıyor, “İzmirhoşgörü kentidir” diyor. Gerçekten de varoşları da kapsayacak biçimde hayata geçirdiğiprojeleri dinledikçe, Kocaoğlu’nun partisine örnek projeler gerçekleştirdiğine şahitoluyoruz. 
Kocaoğlu ile birlikte Yeni Modern Konser salonunu, şehrin ortasında bir simge halinegetirmeyi, Kale’ye kadar genişletmeyi planladığı Angora’nın kazı çalışmalarını, Türkiye’de gördüğüm en büyük ve çağdaş hayvanat bahçesini barındıran Doğal yaşam merkezini, doğa harikası olup önemli yatırımların yapıldığı İzmir Kuş cennetini birlikte gezdik.Kocaoğlu, bununla birlikte yeni liman ve yerleşme planlarını, metronun iktidarınengellemelerine rağmen kısa sürede tümüyle bitirilmesine ilişkin planlarını, ayrıntılarıylaanlattı.
Kentsel pazarlama planı için yapılan çalışmalarda İzmir’de ikamet edenlerin yüzde83’ünün burada yaşamaktan mutlu olduğu, Türkiye’deki fikir liderlerinin yüzde 72’sininİzmir’de yaşıyor olmayı dilediği ortaya çıkmış. Boşuna değil...
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1764 kez okundu
Yükleniyor...