İzmir de Ulaşım

MUTLU ESNAF SANATKARLARI BORÇLARINI YAPILANDIRMAYA ÇAĞIRDI...

Torba yasasının oda aidatı, sosyal güvenlik ve vergi borçları için uygun yapılandırmalar içerdiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf sanatkarların bu fırsatlardan yararlanmalarını istedi.

26 Eylül 2014 Cuma 10:55
MUTLU ESNAF SANATKARLARI BORÇLARINI YAPILANDIRMAYA ÇAĞIRDI...


Torba yasasının oda aidatı, sosyal güvenlik ve vergi borçları için uygun yapılandırmalar içerdiğini belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf sanatkarların bu fırsatlardan yararlanmalarını istedi.
Spor kulüplerinin borçları için 84 aya kadar taksitlendirme imkanı verildiğini hatırlatan Mutlu, ‘Oysa ekonominin belkemiğini oluşturan esnaf sanatkarların borçları için taksitlendirme süresi 36 ayla sınırlandırılmıştır. Burada bir adaletsizlik var, üreten, istihdam yaratan ekonomiye katkı veren üyelerimizin uğradığı haksızlık giderilmeli’ dedi.

ODA AİDAT BORCU 
Torba yasasının vergi borçları, sosyal güvenlik borçları, oda aidatları, trafik cezaları ve taşeron işçi çalıştırma gibi birçok alanda yeni düzenlemeler getirdiğine dikkat çeken İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf sanatkarların borç yapılandırma imkanından yararlanmalarını istedi.
Mutlu, ‘Oda aidatı borcu bulunan esnaf sanatkarların Kasım ayı sonuna kadar müracaat etmeleri halinde, 11 Eylül 2014 tarihine kadar ödenmemiş aidat borcu faizleri silinecek ve yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak borçlar yeniden yapılandırılacaktır. Bu şekilde hesaplanan faiz tutarı, daha önce hesaplanan ve silinen faizin tutarından daha düşük olacaktır.
Yapılandırma sonrası ilk taksitin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Borcun geri kalan kısmı ise 3’er aylık dönemler halinde 8 eşit taksit olarak toplamda 24 ayda ödenecektir. 
Ayrıca, ödemelerini peşin olarak yapmak isteyen üyelerimize %10 oranında indirim de sağlanacaktır. Bu durumda üyemizin 11 Eylül tarihine kadar ödemediği aidat borcunun mevcut faizi silinecek, yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak hesaplanan meblağ üzerinden yüzde 10 oranında indirim de yapılacaktır.  Borcunu peşin olarak ödemek isteyen üyelerimizin, yıl sonuna kadar ödemelerini yapmaları gerekmektedir.’ diye konuştu.
Aidat borcunun hesaplaması için örnek de veren Mutlu, ‘Örneğin  üyemizin  11 Eylül tarihine kadar bin 500 lira aidat borcu olduğunu varsayalım.  Bu borcun bin lirası ana para, 500 lirası faizden oluştuğunu düşünelim. 
Öncelikle bu üyenin 500 lira faiz borcu silinecek, borç bin liraya düşecektir. Yani yeni hesaplama bin lira anapara üzerinden yapılacaktır. Daha sonra bin liranın yurt içi üretici fiyat endeksi esas alınarak yeni faizi belirlenecektir.  
Önceki faize göre daha düşük olacak bu meblağın 100 lira olduğunu varsayalım. Böylece üyenin toplam borcu 1500 lira yerine 1100 lira olacaktır. 
Üye bu borcu peşin öderse, 1100 liranın yüzde 10’u kadar (110 lira) borçtan indirim yapılacaktır. Yani üye peşin olarak yıl sonuna kadar peşin olarak parasını yatırırsa, 1500 lira yerine 990 lira ödemiş olacaktır. Eğer taksitlendirme yapmayı düşünürse, 1100 lirayı 3’er aylık dönemler halinde 8 eşit taksit olarak toplamda 24 ayda ödeyebilecektir.’

SGK VE VERGİ BORÇLARI
 
Sosyal güvenlik ve sağlık sigortası ile ilgili başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacağını sözlerine ekleyen Mutlu, ‘Bu iki kalemin de başvuruları 1 Ekim tarihinde başlayacak. Son başvuru tarihleri ise SGK borçları için 1 Ocak 2015, genel sağlık sigortası için de 1 Mayıs 2015’dir.
Vergi borçlarının yapılandırılması için ise 1 Ekim tarihi itibariyle vergi dairelerine başvuru yapılmalıdır. Burada son başvuru süresi 1 Aralık 2014 olup, borçların ilk taksitlerinin 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.
Vergi dairesi borç yapılandırmalarında ödemelerin tek seferde yapılması halinde %10 indirim yapılacaktır. İndirimin  hesaplanması oda aidatlarındaki gibi olacaktır. Ödemeler banka veya vergi dairelerinde kredi kartı ile ödenebilecektir. 
Taksitlendirmeler  2’şer aylık ödeme takvimi ile hesaplanacak, ödenecek meblağ talep edilen taksit sayısına göre değişecektir. Buna göre; 6 taksit için 1,05 katsayısı, 9 taksit için 1,07 katsayısı, 12 taksit için 1,10 katsayısı, 18 taksit için 1,15 katsayısı esas alınacak, taksitlendirmeler  12 aydan 36 aya kadar gerçekleştirilebilecektir.’ dedi.

SIKINTIYA DÜŞMEYİN 
Esnaf sanatkarların yapılandırmalarda dikkat etmesi gereken konulara da değinen İESOB Başkanı Mutlu, ‘Yapılandırmaya tabi olan üyelerimizin,  bir takvim yılı içerisinde 2 defadan fazla taksit ödememeleri durumunda yapılandırmaları iptal olacaktır. 
Ayrıca birden fazla yapılandırma için başvuracak üyelerimizin, aynı ayda çift ödeme yaparak sıkıntıya düşmemeleri açısından, başvurularını farklı aylarda yapmaları yararlarına olacaktır.’  dedi.

HAKSIZLIK GİDERİLMELİ 
Borç yapılandırma taksitlendirmelerinde  bazı düzenlemeler beklediklerini dile getiren Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘ İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşların borçları ile, Türkiye Futbol Federasyonu ve Özerk Federasyonlara tescil edilen spor kulüplerinin borçlarına 72  ve 84 aya kadar taksitlendirme imkanı getirilmiştir. 
Oysa ekonominin belkemiği olan esnaf sanatkarlarımıza tanınan imkan 24 ve 36 ay ile sınırlandırılmıştır. Burada bir haksızlık göze çarpmaktadır. Üreten, istihdam yaratan ve ekonomiye katkı sağlayan esnaf sanatkarlarımıza da hiç olmazsa spor kulüplerine tanınan imkanlar sağlanmalıdır.
Ekim ayında başlayacak uygulamalar öncesinde belirlenecek yönetmeliklerde bu görüşlerimiz dikkate alınmalı, taksitlendirmedeki adaletsizlik giderilmelidir.’
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1760 kez okundu
Yükleniyor...