İzmir de Ulaşım

OTELCİLERDEN GÜNLÜK KİRALIK DAİRE VE EV UYARISI

Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, son dönemde sayıları giderek artan ve günlük olarak kiralanan apart daire ve evlerin güvenlik sorunları nedeniyle mercek altına alınması gerektiğini söyledi.

21 Mart 2016 Pazartesi 16:28
OTELCİLERDEN GÜNLÜK KİRALIK DAİRE VE EV UYARISI       


Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, son dönemde sayıları giderek artan ve günlük olarak kiralanan apart daire ve evlerin güvenlik sorunları nedeniyle mercek altına alınması gerektiğini söyledi.


İzmir’de bu tip konaklama yapılan mekan sayısının yaklaşık 8 bin 450 olduğunu belirten İşler, “Kimlik bildirimi yapılmasının zorunlu olmadığı bu mekanların artan terör olayları nedeniyle güvenlik zaafiyeti yaratmasından endişeliyiz” diye konuştu.  

ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, hiçbir belgesi olmayan, genellikle tapuda “konut” olarak görünen rezidans, apart daire ve evlerin ağırlıkla internet üzerinden kiralandığını söyledi. Normal otel odaları 100 - 250 lira gibi fiyattan pazarlanırken bu mekanların 40 liradan başlayan fiyatlarla günlük, hatta saatlik kiralandığını anlatan İşler, "Denetlenemeyen, asayiş sorunu yaratan, vergi kaybı yaratan, kayıt dışılığa neden olan, haksız rekabete yol açan bu konutların ve günlük kiralanan odaların acilen sistem içine alınması için çalışma başlatılması gerekir" dedi.  

Son günlerde İstanbul ve Ankara’da yaşanan terör olaylarına ve güvenlik kaygılarına dikkat çeken ETİK Başkanı Mehmet İşler, kimliğini açıklamak istemeyen, kanun dışı işlerde çalışan, sabıka kaydı olan kişilerin kimlik belirtilmesi zorunlu olan oteller yerine bu tür mekanları seçtiğini dile getirdi. Otel olmadığı halde otel gibi pazarlanan bu mekanların sahipleri ya da mekan sahiplerince kiraya verildiğini belirten İşler, “Mekanlar kaldırılsın demiyoruz ama denetlenmesini ve bizlerle aynı koşullarda çalışmalarını istiyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:  "Ağırlıkla internetten satış yapılıyor. Kent merkezinin yanı sıra Çeşme, Seferihisar gibi ilçelerde bu şekilde çalışan rezidanslar, konutlar var. Yangın yönetmeliğine, can güvenliğine uygunluğu tartışmalı olan bu mekanlar aynı zamanda haksız rekabete de yol açıyor. İnternetten 'günlük kiralık ev, daire ya da oda' olarak kiralanan tesislerde kiralama bedelleri semtine göre 40 lira ile 100 lira arasında değişiyor. Tam donanımlı evlerin bazıları saatlik de kiralanabiliyor. Turizmin bu kadar sıkıntılı olduğu evrede fatura kesip kesmediği denetlenemeyen, kayıt dışı çalışan ve haksız rekabete yol açan, üstelik güvenlik zaafiyeti ve asayiş sorunu olan bu mekanlar için acilen bir çözüm bulunmalı. Otelcilere getirilen kimlik bildirmeye ilişkin standartlar bu mekanlara da getirilsin, bu mekanlar denetlensin ve bizlerle aynı koşullara getirilsinçalışma koşulları bu mekanlara da getirilsin.”  
 

Bu haber 6776 kez okundu
Yükleniyor...