İzmir de Ulaşım

TÜRK ŞİRKETLERİNE 400 MİLYON DOLARLIK HİBE KREDİ

İzmir'de ABD Ticaret Müsteşarlığı tarafından, Türkiye–ABD İş Fırsatları Toplantısı düzenlendi. İzmir Ticaret Odası (İZTO)'ndaki toplantıda konuşan Ticareti Geliştirme Ajansı (TDA) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü, Erken Proje Kaynakları Sorumlusu Carl Kress, "Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğini arttıracak projelere 300-400 milyon dolarlık hibe kredi verebiliyoruz." dedi.

13 Aralık 2010 Pazartesi 23:41

Toplantıda İZTO Başkan Ekrem Demirtaş, ABD Ticaret Ateşesi Thomas Bruns, ABD Exim Bank, Okyanusaşırı Özel Yatırımlar Ortaklığı (OPIC), ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ve ABD Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, kurumları ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Açılış konuşmasını yapan Demirtaş, ABD ile ticaret, ABD'li bir firmayla yatırım yapmak isteyen, projesi ve fikri olan işadamlarının toplantıya davet edildiğini söyledi. Son zamanlarda art ardına ABD heyetlerini ağırlamaya başladıklarına dikkat çekerek, "ABD'li firmaların İzmir'e ilgisi artıyor. En son geçen eylül ayında, sekiz oda başkanın da içinde yer aldığı 25 kişilik ABD heyetini ağırlamıştık." şeklinde konuştu. Bu ilginin, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan ABD'nin İzmir'in potansiyelini görmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Ekrem Demirtaş, buna karşılık aradaki ticaret hacminin 1 milyar dolar gibi az bir rakam olduğunu kaydetti. İZTO Başkanı, toplantıya katılarak bilgilendirme yapan kurumlar tarafından sağlanan finansman ve hibe imkanlarının sadece Türkiye'de değil, dünyanın farklı yerlerinde yatırım ve ticaret projeleri olan Türk firmaları için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Dış ticarete konu olacak mallar ya da yapılacak yatırıma yönelik bir sektör sınırı olmadığını belirten Demirtaş, "Finansmanı yapılan projeler, daha çok enerji, çevre, sağlık, bilgi teknolojileri, otelcilik, madencilik, havacılık, inşaat, altyapı inşaatı, makine ve deniz taşımacılığı sektörlerinde yoğunlaşıyor." dedi.

Ticaret Ataşesi Bruns ise ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin nasıl geliştirileceği konusunda yardımcı olduklarını, işbirliği imkanlarının araştırdıklarını söyledi. TDA Bölge Direktörü Kress de, "Bütün şehirlerde uygulanabilecek, sürekliliği olan projeleri destekliyoruz. Bunun için Türk şirketinin, bir Amerikalı şirketle ortak olması gerekiyor." diye konuştu.

Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1423 kez okundu
Yükleniyor...