İzmir de Ulaşım

TERÖRÜN DİNİ YOKTUR, MİLLETİ YOKTUR !

BAŞBAKAN ERDOĞAN NİKKEİ GAZETESİNİN KONFERANSINDA KONUŞTU

07 Ocak 2014 Salı 07:17
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya gezisi kapsamında Nikkei gazetesi tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasında ekonomiyle birlikte terör konusuna da vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "Sermaye küreselleşirken, ticaret küreselleşirken, dünya küresel bir köye dönüşürken terörle mücadele de mutlaka küreselleşmelidir." dedi.
"Afganistan, Irak, Filistin, Suriye gibi ülkelerdeki krizlere bakışımız tamamen barış amaçlıdır"
Başbakan Erdoğan, dış politikada temel ilkelerinin her zaman "küresel vicdan ve adalet" olduğuna işaret ederek, bu ilkeleri de en zor şartlarda dahi savunmayı sürdürdüklerini dile getirdi.
Türkiye olarak, dünyada hiçbir krize çıkar odaklı bakmadıklarını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin tarihi mirasının bir gereği olarak bölgesel ve küresel meselelere insani ve vicdani sorumlulukla yaklaştığını bildirdi. Erdoğan, "Afganistan, Irak, Filistin, Suriye gibi ülkelerdeki krizlere bakışımız tamamen barış amaçlıdır. İnsani duygulardan hareket etmekteyiz. Öte yandan Somali gibi yoksulluğun artık dayanılmaz boyutlara ulaştığı ülkelerde farklı kriterlerle 'buralardan ne fayda sağlayacağız' gibi gayri insani bir yaklaşımla değil, adaleti tesis etme yaklaşımıyla eğiliyor ve çözüm arayışlarını sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Terörün bildiğiniz gibi dini yoktur, milleti yoktur"
Uluslararası terör meselesine özellikle değinmek istediğini ve uzun yıllar terör sorunuyla meşgul olan Türkiye'nin çok sayıda insanını ve önemli miktarda kaynağını kaybettiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:
"Terörün bildiğiniz gibi dini yoktur, milleti yoktur. Terör her şeyden önce bir defa katliamlarla beslenen bir anlayışın ta kendisidir. Özellikle insanlığın vicdanında ve adalet duygusunda ne büyük yaralar açtığını acı tecrübelerle öğrendik. Ülkemizin maruz kaldığı terör sorunu içeriden ziyade dışarıdan ülkemize yöneldi. Yani uluslararası bir boyuta sahip, şu anda da halen böyle. Terör örgütü komşu bir ülkede, Irak'ta oradaki güvensizlik ve istikrarsızlık ortamından istifade etti. Ne yazık ki Batılı dostlar da buna çanak tuttular. Bunu da çok açıkça ifade edeyim.
Bunun ötesinde üzülerek ifade ediyorum, terör örgütü birçok başka ülkeden de destek buldu, müsamaha gördü, kendisine elverişli faaliyet zeminleri elde etti. Defalarca uyarmamıza rağmen, defalarca belgeleriyle ispat etmemize rağmen, maalesef ülkemize yönelik teröre karşı uluslararası anlamda tatmin edici bir tepki göremedik. Amerika Birleşik Devletleri'nde, İspanya'da, Londra'da meydana gelen terör eylemleri, terörün korkunç yüzünü ortaya koydu, terör karşısında uluslararası dayanışmanın kaçınılmaz olduğunu ispat etti. Biz, sadece Türkiye'de değil bölgemizdeki ülkelerde de terörün yıkıcı etkisini gördük. Terörün bir ülkeyi bir halkı nasıl tükettiğini, nasıl çürüttüğünü bizzat oralarda müşahede ettik. Terör şu anda dünyamızın en önemli ve en acil çözüm bekleyen sorunlarından bir tanesidir."
Terörün, bireysel ya da küçük grupların terörü olarak ele alınmasının yanlış bir tespit olacağını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık dünyada devlet terörünün de hakim olduğunu çok açık, net görüyoruz ki bunun bir tanesi şu anda yanıbaşımızda Suriye'de. Suriye'de devlet terörü esmektedir. İşte 3 yıla yakın bir zamandır, adeta bir soykırım olarak devam eden, 130 bin insanın konvansiyonel silahlarla öldürüldüğü Suriye'ye artık dünyanın bu kadar duyarsız kalmasını anlamak mümkün değildir. Kimyasal silahlarla öldürülmüş bin 500 kişinin hesabını yapan dünya, ne yazık ki 130 bin insanın konvansiyonel silahlarla öldürülmesini göz ardı etmektedir. Şu anda ülkemde 700 bin Suriyeli vardır, sığınmacı olarak ülkeme sığınmıştır ve bunların 200 bini çadır ve konteyner kentlerde kalmaktadır, 500 bini değişik şehirlerde kalmaktadır ve bunlarla ilgili olarak Birleşmiş Milletler'in dahi gerekli desteği vermediğini burada açıkça ifade ediyorum."
Japonya'nın konuyla ilgili duyarlılığına teşekkür ettiğini belirten Erdoğan, şunları ifade etti:
"Fakat biz açık kapı politikasıyla hala Suriyeli dostlarımıza, kardeşlerimize kapımızı açık tutuyoruz. Bunu defalarca ifade ettim, Tokyo'da terörle ilgili şu ifadeyi bir kez daha ortaya koymak istiyorum, 'Benim teröristim iyidir, senin teröristin kötüdür' şeklinde bir anlayışı biz asla kabul etmeyiz. Terörü küresel bir tehdit haline getiren esasında işte böyle bir aymazlıktır. Terörün, terör örgütlerin başındaki sıfatların hiçbir anlamı yoktur. Terörün başına bir dinin, bir mezhebin, bir etnik kökenin isminin getirilmesi teröre farklı boyut kazandırmaz. Esasında özellikle inançların terör kavramıyla yan yana gelmesi su ile ateşin kucaklaşması kadar imkansızdır. Terör bir insanlık suçudur. İnsana, insan hayatına, insan canına kasteden her girişim kötüdür. Bunun hiçbir şekilde istisnası yoktur. İslami terör diye, Hristiyan terör diye, Budist terör diye, Musevi terör diye bir şey olmaz. Zira bütün bu dinler insan hayatını kutsal görüyor. Biz Türkiye olarak terörün acısını yıllarca yaşamış, teröre çok ağır bedeller ödemiş bir ülke olarak başındaki sıfata bakmadan, hiç aldırmadan terörü bir insanlık suçu olarak görürüz ve terörle mücadelede samimi kararlı bir tavır sergileriz. Bu konuda en küçük bir taviz göstermeyiz, gösteremeyiz. Dün olduğu gibi bugün de yarın da teröre karşı mücadele vermeye, terörle mücadele için gerekli uluslararası duyarlılığa çağrı yapmaya devam edeceğiz. İnsanlığın geleceğinin, dünyamızın geleceğinin Japonya'dan Amerika'ya kadar tüm dünyada teröre karşı samimi ve kararlı mücadeleden geçtiğini özellikle vurgulamak istiyorum. Sermaye küreselleşirken, ticaret küreselleşirken, dünya küresel bir köye dönüşürken terörle mücadele de mutlaka küreselleşmelidir."
Japonya'nın kadim bir dostu olarak Türkiye ile ilişkilerinin daha da gelişmesi ve yoğunlaşması için çabalarını sürdüreceklerini anlatan Erdoğan, gerçekleştirilecek temasların iki ülke arasında yeni bir süreci başlatmasını gönülden arzu ettiğini bildirdi.
Erdoğan, konuşmasının sonunda misafirperverliklerinden ötürü teşekkürlerini iletti. 

Bu haber 1021 kez okundu
Yükleniyor...