İzmir de Ulaşım

150 BİN ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR, ‘DEVLET’ DERSİNDE!

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Doğu ve Güneydoğu’da 150 binden fazla öğrencinin okula devam edemediğini hatırlatarak, “Bu önemli ve hassas konu hakkında iktidarın ne yaptığını herkes merak ediyor” dedi.

25 Aralık 2015 Cuma 09:27
150 BİN ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR, ‘DEVLET’ DERSİNDE!


CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Doğu ve Güneydoğu’da 150 binden fazla öğrencinin okula devam edemediğini hatırlatarak, “Bu önemli ve hassas konu hakkında iktidarın ne yaptığını herkes merak ediyor” dedi. 

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle eğitimin tamamen durduğu Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Diyarbakır’ın merkez Sur ilçelerindeki 150 binden fazla öğrencinin okullarına devam edememesinin, 150 bin çocuğun geleceğini kararttığını belirten Musa Çam, konunun öncelikli gündem maddesi olarak bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti.
7 Haziran Genel Seçimlerinden günümüze, yaşanan terör olayları ve güvenlik güçlerinin müdahaleleri nedeniyle bölgeden 200 bin kişinin göç ettiğini hatırlatan Çam, “AKP iktidarının savaş ve baskı politikaları nedeniyle doğu ve güneydoğuda bir iç savaş hali yaşanıyor. Çocuklar ölüyor, yaşlılar, hastalar hastanelere ulaşamıyor, şehirler abluka altına alınıp boşaltılıyor, bölgede bir ekmek dahi almanın mümkün olmadığı karanlık bir iklim sürüyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin hayatları kararıyor. 136 okulun kapısına kilit vurulurken yaklaşık 150 bin öğrenci okula gidemiyor. Öğretmenler hizmet içi eğitim bahanesiyle, mesajlarla bölgeden çekildi. Nusaybin’de 2300 öğrenci kasım ayı sonunda yapılan TEOG sınavına giremedi. 12-13 Aralık’ta yapılacağı duyurulan TEOG mazeret sınavı yasak sürdüğü için ne yazık ki yine yapılamadı. Tüm bu haksız uygulamalar karşısında, Başbakan hiç çekinmeden ‘yoğunlaştırılmış eğitimle telafi edeceğiz’ diyor. Milli Eğitim Bakanı, ‘telafi sınavı yapacağız’ diyor. Çocuklarımızın hayatlarını kaybettikleri böylesi bir ortamda bu süslü ve anlamsız sözlerle kimi kandıracaksınız? Var olan haliyle zaten düzgün işletilemeyen ve her bir sınavı ayrı skandallara konu olan TEOG sınavları Nisan ayında yine yapılacak. Sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü bu ortamda sözü edilen yoğunlaştırılmış eğitim ne zaman başlatılacak ve bitirilecek? Alamadıkları eğitimin sınavında çocuklardan nasıl bir başarı beklemektesiniz? Bu çocuklar savaşın gölgesi altındayken diğer çocuklarla nasıl rekabet edecekler? Tüm bu soruların ivedilikle cevaplandırılması ve soruna acil bir çözüm bulunması gerek” diye konuştu. 

“ORTAK AKILLA EĞİTİM KAOSU BİTİRİLEBİLİR”
Bölgede hayatın bir an önce normalleşmesi ve eğitim hizmetlerinin her ne olursa olsun devam etmesi gerektiğini vurgulayan CHP’li Çam, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölgede yaşayan çocuklarımızın eğitimlerine devam etmesi için acil bir çözüm üretmesi gerekiyor. Aileleriyle yerleştikleri yerlerde bir an önce okullara çağrılmaları ya da özel okullarda eğitimlerine devam etmeleri için bir anlaşma yapılması düşünülebilir. Sendikaların, konunun paydaşlarının da fikirlerini alarak ortak akılla çocuklarımızın hayatlarını normalleştirebilir, eğitim hayatlarını sürdürmelerini sağlayabiliriz.” dedi. 
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 2887 kez okundu
Yükleniyor...