İzmir de Ulaşım

30.000.TL LİMİTLİ SIFIR FAİZLİ KREDİ KULLANAN MÜŞTERİ SAYISI 48.235

Başbakan Ahmet Davutoğlu "2016 Yılı Eylem Planı"nı açıkladığı ve Esnafa Müjde olarak duyurulan günlerde kamuoyu oluşturulan esnafa krediden 2,5 milyona yakın esnaftan 48.235 esnaf yararlanabildi.

20 Aralık 2016 Salı 14:34
DAĞ FARE DOĞURDU!


30.000. TL LİMİTLİ SIFIR FAİZLİ KREDİ KULLANAN MÜŞTERİ SAYISI 48.235


Başbakan Ahmet Davutoğlu "2016 Yılı Eylem Planı"nı açıkladığı ve Esnafa Müjde olarak duyurulan günlerde kamuoyu oluşturulan esnafa  krediden 2,5 milyona yakın esnaftan  48.235  esnaf  yararlanabildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Halk Bankası Genel Müdürüne KİT Komisyonunda yönelttiği soruyu Halk Bankası Genel Müdürlüğü yazılı yanıt verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer KİT Komisyon toplantısında Halk Bankası Genel Müdürüne yönelttiği soruda şöyle demişti:“ Seçimlerden önce esnaflara 30 bin liralık bir kredi verileceği, bunun da beş yıl ödemesiz düşük faizle verileceği ifade edildi. Daha sonra, bu on sekiz aya çekildi, ardından ipotek istendi, kefil istendi, 350-400 lira civarında da yurttaş, esnaf bir harcama yaptı ancak bu krediyle ilgili daha sonra uygulamada yüzde 5'i aşmadı bu oran. Bu konudaki geriye çekilme neden gerçekleşti? Bu konuda Bankanın da bir değerlendirmesi var mı?”dedi. 

Halk Bankası Genel Müdürlüğü yazılı açıklamada konu ile ilgili şu bilgiyi verdi: “Bankamızca esnaf ve sanatkarlara Hazine faiz destekli kredi kullandırımlan, Merkezi Bütçeye konan ödenek dahilinde her yıl yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (Kararname) ile belirlenen kullandırım koşulları ve Hazine faiz destek oranı çerçevesinde, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya Bankamızca Doğrudan kullandırım şeklinde gerçekleştirilmektedir. Bu doğrultuda, 13.01.2015 tarihli ve 2015/7183 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapılması hakkındaki 14.12.2015 tarihli 2015/8296 sayılı ekli Kararname ile, Bankamızca esnaf ve sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30.000.-TL Limitli Sıfır Faizli (%100 Hazine faiz destekli) kredi kullandırırlarına 17.12.2015 tarihi itibarıyla başlanmıştır. Konu ek Karar ile birlikte hızlıca hayata geçirilen 30.000.-TL Limitli Sıfır Faizli Kredilerin vade  yapısında,  kesinleşen  2016  yılı   Merkezi  Yönetim  Bütçesi  dahilinde yeniden düzenlemeye gidilmesine ihtiyaç duyulmuş ve düzenleme tarihinden sonraki kullandınmlar için bu kredinin vadesi azami 18 ay ile sınırlandırılmıştır.Kredilerimizin teklif, tahsis ve teminatlandırma süreci Bankamız mevzuatına göre yürütülmektedir. Bu süreçte, esnaf ve sanatkarın kredibilitesi finansal olan ve finansal olmayan bilgileri doğrultusunda sistemsel olarak ölçülmekte, değerlendirme sonucunda kredi kabul sınırlan içerisinde kalan firmalar risk-teminat dengesinin sağlanması koşuluyla kredilendirilebilmektedir. Bu kapsamda konu Kararname tarihinden bu yana 30.000.-TL Limitli Sıfır Faizli kredi kullanan müşteri sayısı 48.235, kullandınm tutan 1.335 Milyon TL olup bu kredilerin güncel bakiye tutan ise 1.074 Milyon TL'dir.”denildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizde kayıt dışı ile 2,5 milyon civarında esnaf bulunduğunu, kayıtlarda 1,7 milyon esnaf görüldüğünü anımsatarak iki kefil, bir ipotek, birde banka borcu olmaması şartı dahi getirilen bu kredi için dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu kamuoyuna sanki esnafa bu olanak sunuluyor gibi yansıttı. Televizyonlarda basında haber abartılı olarak yer buldu. Sonuçta ise dağ fare doğurdu”dedi. Gürer, “ Ne yazık ki başvuranların dahi alınmadığı bir kredi olarak bu kredi de kayıtlara geçmiştir” dedi.
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1023 kez okundu
Yükleniyor...