İzmir de Ulaşım

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇİÇEK'TEN BAŞBAKAN'A SORULAR

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek bu gün Meclis Başkanlığı'na verdiği 'Varlık Fonu' soru önergesi'nin Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılmasını istedi.

09 Şubat 2017 Perşembe 14:57
CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇİÇEK'TEN BAŞBAKAN'A SORULAR


CHP'Lİ ÇİÇEKTEN 'VARLIK FONU' SORU ÖNERGESİ
 

CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek bu gün Meclis Başkanlığı'na verdiği 'Varlık Fonu' soru önergesi'nin Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılmasını istedi.

CHP'li Çiçek'in, Aşağıdaki soruların Başbakan Binali Yıldırım tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular;
 
Varlık fonları ülkelerin bütçe fazlasının, doğal kaynaklardan elde edilen gelirin gelecek kuşakları düzgün aktarılmasını sağlamak maksadıyla belli fonlarda tutulup yönetilmesi işlemidir. Türkiye’de “Varlık Fonu Kuruluş Gerekçesi”, kamuya ait varlıkların ekonomiye kazandırılması ve fon temininde kullanılmasıdır. Özelleştirme bünyesinde bulunan bütün varlıklar bu fona aktarılmıştır.  Ziraat Bakası, Borsa İstanbul, Halk Bankası, PTT, THY, TURKSAT, BOTAŞ, Türk Telekom, ETİ Maden,  Çay Kur gibi kuruluşlar, İstanbul, Antalya, Aydın Muğla, Isparta şehirlerinde 2 milyon metre kare kamu arazisi üzerindeki tahsisler kaldırılarak bu fona devredilmiştir. Ayrıca, savunma sanayinin kasasında bulunan 3 milyarlık nakit kaynak bu fona devredilmiştir. Oluşturulan bu Varlık fonu Kamusal anlamda her şeyden muaf tutulmaktadır. Örneğin gelir ve kurumlar vergisi ya da herhangi bir harç, damga yahut emlak vergisi gibi bütün vergilerden muaf, Kit ya da kamu kurumlarının tabi olduğu hiçbir mevzuata tabi değil, özel hukuk hükümlerine tabidir. Personel alımına ilişkin herhangi bir mevzuata bağlı değildir. Bu bağlamda; 

1) Varlık Fonuna devredilen kurum ve taşınmazlar, hangi kritere göre tespit edilmiştir, ne kadar süreyle bu fon bünyesinde kalacaktır, bu fona aktarılan varlıkların Türkiye ekonomisine olan pozitif katkıları düşünüldüğünde neden bu fona aktarılma ihtiyacı duyulmuştur?

2) Bu fonda görev verilen kişiler nasıl belirlenmiştir? Varlık Fonu yönetiminde görev yapacak olanların alacağı ücretler nedir?

3) Oluşturulan “Varlık Fonu” TBMM, SAYIŞTAY, KİK ve KİT komisyonlarının denetimine tabi olmadığına göre alınan kararları kim denetleyecektir?

4) Bağımsız denetleme şirketleri “yerindelik denetimi” yapamayacağı için oluşturulan “Varlık Fonunu” yasal olarak “nasıl” denetlenecektir?

5) Oluşturulan bu “Varlık Fonu” ile finansman arayışı içine mi girilmiştir? Ülke ekonomisinin güncel dış ve iç borçları ne seyirdedir?

6) Bu fonda çalışan kişilerin yasal sorumlulukları nelerdir? Alacakları bir kararın yaratacağı kamusal zararı denetleyecek mekanizma nasıl çalışacaktır?
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1535 kez okundu
Yükleniyor...