İzmir de Ulaşım

Genel Sekreter Sındır, “Çiftçimiz zor ve sıkıntılı bir durumda!”

CHP Genel Sekreteri, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu CHP Grup Başkanı Kamil Okyay Sındır, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi görüşmelerine katıldı.

26 Kasım 2016 Cumartesi 13:00
Genel Sekreter Sındır, “Çiftçimiz zor ve sıkıntılı bir durumda!”


CHP Genel Sekreteri, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu CHP Grup Başkanı Kamil Okyay Sındır, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi görüşmelerine katıldı.

“66 MİLYAR TL DAHA FAZLA OLMASI GEREKİYORDU!”
Sözlerine dolar kurundaki artışı hatırlatarak başlayan Genel Sekreter Sındır, “bugün Tarım Bakanlığı bütçesi ile ilgili görüşme yapıyoruz. Bakanlık Bütçesini hazırlamaya başladığı günlerde Kasım ayı başı itibariyle 3 lira olan dolar bugün 3 lira 43 kuruşa geldi. Türk Lirasından yüzde 13’lük bir değer kaybını sadece bütçe hazırlık sürecinde yitirdik. Mazotu, gübresi, ilacı ithalata dayalı bir ülkede tarımsal desteklemeler nasıl ayarlanacak merak ediyorum” dedi.
Tarım kanunun emrettiği tarımsal destekleme miktarın yapılmadığını söyleyen CHP’li Sındır, “sayın başbakanın İzmir - Ödemiş ve Erzincan’daki konuşmalarında “Tarıma 15 yılda 90 milyar lira destekleme yaptık helali hoş olsun” diyerek lütufkar ve sanki fazla fazla destek verilmiş gibi bir ifade kullandı. Belki başbakan bilmiyor olabilir ama Tarım Kanunun gereği olarak gayri safi milli hasılanın yüzde biri hesapladığımızda 90 milyar TL değil bunun AKP iktidar döneminde 156 milyar TL olması gerekirdi. Yani üreticiye destek 66 milyar TL daha fazla olması gerekiyordu. Bu kanunun emrettiği şekliyle böyle. Başbakan helalı hoş olsun dedi fakat pek helalı hoş olmayacak çünkü çiftçimiz gerçekten çok zor ve sıkıntılı durumda” dedi.


“MERALARIMIZ VE ZEYTİNLİK ALANLARIMIZ TALAN EDİLECEK”
Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısıyla zeytinlik ve mera alanlarının talan edileceğini söyleyerek sözlerine devam eden Genel Sekreter Sındır, “Zeytinlik alanları için; içerisinde veya 3 kilometre yakınında tarımsal amaçlı tesisler dışında bu alanlara zarar verici hiçbir tesis yapılamaz maddesi kaldırılıyor. Kimyevi atık ve toz bırakan, toz ve duman çıkaran tesis ibaresi kaldırılıyor. Tarım Bakanlığının izin şartı kaldırılıyor ve ayrıca “Zeytinlik sahaları daraltılamaz” ibaresi de metinden çıkarılıyor. Zeytinliklerimiz herhangi bir Bakanlık tarafından verilecek kamu yararı kararı gereğince sanayi, madencilik ve benzer her türlü hava, toprak, su ve çevre kirletici tesislerin yatırımına açık hale getiriliyor. Çok kısa bir süre içerisinde zeytinlik alanlarının talan edileceğini ön görebiliriz. Mera Yaylak ve Kışlak olarak kullanılan araziler de bu tasarıda ranta kurban ediliyor. Mera alanları;  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının talebi üzerine, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri ve yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin ve münferit sanayi işletmelerinin yerleşim yeri dışına çıkarılması amacıyla ihtiyaç duyulan yerlerin, ilgili müdürlüğün talebi, komisyonun ve defterdarlığın uygun görüşü üzerine, valilikçe tahsis amacı değiştirilebilir. Bu değişiklikle de mera dışına çıkarılan alanlar ranta teslim edilecek yok olma sürecine girecektir” dedi.

“YASA DIŞILIKLAR YASAL HALE GETİRİLİYOR”
Tarım arazisi vasfının değiştirilmesinin önünün açıldığını yasa dışılıkların yasal hale getirildiğini söyleyen Sındır,  “ülkemizin her bir köşesinde tarım dışı amaçla kullanılmakta olan tarım alanlarımızın talan edilmesinin önü açılıyor, tüm yasa dışılıklar yasal hale getiriliyor. Tarım dışı amaçla kullanıma açılmış bulunan arazilerin istenildikleri amaçla kullanımı için komik bir bedel karşılığında tarım arazisi vasfının değiştirilmesinin önü açılmış oluyor. Lütfen sayın bakan bu taslağa müdahale ediniz ve bu hükümlerin bu taslaktan çıkarılmasını sağlayınız” dedi.


 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1038 kez okundu
Yükleniyor...