İzmir de Ulaşım

‘İhalesiz ihale’ dönemi resmen başladı

Kamu İhale Kanunu’nda 28 Mayıs 2014’te yapılan değişiklikle, ihaleye çıkmadan “doğrudan temin” yönteminin kapsamı genişletildi. Son değişiklikle kamu ihalelerinde suistimal, kayırmacılık ve haksız kazanç elde etmenin yasal zırha kavuştuğu savunuldu.

05 Haziran 2014 Perşembe 15:07
 ‘İhalesiz ihale’ dönemi resmen başladı

Kamu İhale Kanunu’nda 28 Mayıs 2014’te yapılan değişiklikle, ihaleye çıkmadan “doğrudan temin” yönteminin kapsamı genişletildi. Son değişiklikle kamu ihalelerinde suistimal, kayırmacılık ve haksız kazanç elde etmenin yasal zırha kavuştuğu savunuldu.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) yönetim kurulu, Kamu İhale Kanunu’nda 28 Mayıs 2014'te yapılan değişiklikle ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. Kanundaki değişiklikle ihaleye çıkmadan “doğrudan temin” yönteminin kapsamının genişletilmesi, “ihalesiz ihale dönemi başladı” olarak yorumlandı.
İMO Başkanı Nevzat Ersan’ın yaptığı açıklamada, son değişiklikle kamu ihalelerinde suistimal, kayırmacılık ve haksız kazanç elde etmenin yasal zırha kavuştuğu savunuldu.
Sermayeye yaradı
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3’üncü maddesinin, kanun kapsamı dışında yapılacak ve bu kanun hükümlerine tabi olmayacak ihaleleri, bir diğer deyişle “istisna hallerini” düzenlediğini hatırlatan Nevzat Ersan, kanunun yayımlandığı tarihte yedi bentten oluşan maddenin eklemelerle 20 bende ulaştığını ve istisnaların genişletildiğini belirtti.
28 Mayıs 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla ‘doğrudan temin’i düzenleyen maddeye eklenen ‘yapım işleri’ ibaresiyle, söz konusu yöntemin herhangi bir kritere bağlı olmaksızın her alanda uygulanabilir kılındığını savunan Ersan, “Bu değişikliğin tek bir okuması vardır: İdare, ‘Doğrudan temin’ yöntemiyle, ilan yapmaksızın istediği kişiye, istediği yapım işini verebilecektir” dedi.
Ersan, İş Denetleme Belgesi değerlendirme oranlarında yapılan değişiklikle, mühendis ve mimarların ihalelere girmesinin neredeyse olanaksız hale getirildiğini, büyük sermaye gruplarının elinin rahatlatıldığını ifade etti.
18. madde ç) bendi eski hali:
“4734 sayılı Kanunun 22. maddesinin birinci fıkrasının d) bendinde belirtilen ve Kamu İhale Kurumu’nca güncellenen limit tutarın beş katına kadar olan mal alımı, hizmet alımı ve danışmanlık hizmet alımları”
18. madde ç) bendi yeni hali:
“4734 sayılı Kanunun 22. maddesinin birinci fıkrasının d) bendinde belirtilen ve Kamu İhale Kurumunca güncellenen limit tutarın beş katına kadar olan mal alımı, hizmet alımı, danışmanlık hizmet alımları ve yapım işleri”
18. madde e) bendi eski hali:
“Gizlilik, standardizasyonun korunması, araştırma-geliştirme projeleri ve acil istihbarat ihtiyaçlarını temin etmek maksadıyla ihtiyaç ünitelerince teklif edilip ihale yetkilisince uygun görülen ve onaylanan tek kaynak alımları”
18. madde e) bendi yeni hali:
“Güvenlik veya gizlilik içerisinde yürütülmesi ihale yetkilisince uygun görülen mal alımı, hizmet alımı, danışmanlık hizmet alımı ve yapım işleri”
Haber Kaynağı: Sol.Org.Tr

Bu haber 1308 kez okundu
Yükleniyor...