13 Nisan 2025 Pazar
Cemaat Yurdu Soruşturmasında Hukuka AykırılıkÇiğli Halk Temsilcileri Meclisi ve Güzeltepe Mahalle Meclisi, Çiğli’nin Güzeltepe Mahallesi'nde geçtiğimiz aylarda inşaatı tamamlanan Süleymancılar tarikatına ait "Kuran İlimlerine ve Milli Kültüre Hizmet Vakfı"nın açmak istediği öğrenci yurduna karşı mahallelinin de yoğun katılımıyla yurdun önünde eylemler düzenleyerek tarikatın kapısını mühürlemişti.![]() Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi ve Güzeltepe Mahalle Meclisi üyeleri, Güzeltepe’de yapılan Süleymancılar tarikatına ait “Kuran İlimlerine ve Milli Kültüre Hizmet Vakfı" nın açmak istediği öğrenci yurduna karşı Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunup soruşturma yürütülmesini talep etmişti. Suç duyurusu sonrası savcılıktan verilen yanıtta "soruşturmaya yer olmadığına karar verildiği" öğrenildi. Buna yönelik ilgili haber metni ve fotoğrafları değerlendirmenize sunar, kolaylıklar dileriz.
Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi ve Güzeltepe Mahalle Meclisi, Çiğli’nin Güzeltepe Mahallesi'nde geçtiğimiz aylarda inşaatı tamamlanan Süleymancılar tarikatına ait "Kuran İlimlerine ve Milli Kültüre Hizmet Vakfı"nın açmak istediği öğrenci yurduna karşı mahallelinin de yoğun katılımıyla yurdun önünde eylemler düzenleyerek tarikatın kapısını mühürlemişti. Tepkiler nedeniyle faaliyete geçirilemeyen yurdun, anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirterek yapımına izin veren sorumlular hakkında Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.
Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi ve Güzeltepe Mahalle Meclisi, Çiğli’nin Güzeltepe Mahallesi üyelerinin başvurusunu yaptığı suç duyurusunda , tarikat yurdu açılmasına izin verilmesinin, Anayasa, Türk Medeni Kanunu, 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun, 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olduğu belirtilmiş, bu şekilde "kamu kaynaklarının yasadışı tarikat faaliyetlerine aktarılması nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi uyarınca 'görevi kötüye kullanma ve res’en tespit edilecek diğer suçlar' kapsamında soruşturma başlatılmasını" talep etmişti.
İktidarın kural tanımazlığı yargının her alanında Suç duyurusu sonrası savcılıktan verilen yanıtta "soruşturmaya yer olmadığına karar verildiği" öğrenildi. Savcılığın yanıtında Çiğli Belediyesi, Çiğli Tapu Müdürlüğü ve Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlara sorular sorup belge istediği, savcılığın fiilen bir soruşturma yürüttüğü görülüyor. Ancak söz konusu belgelerin henüz itiraz süresi dahi dolmadan arşive kaldırılması, dosya avukatlarının normalde UYAP sistemi üzerinden takip edebilecekleri tüm bu bilgilere, şikayete fiilen soruşturulmasına rağmen soruşturma numarası verilip sisteme işlenmediği için, verilen yanıtla ulaşılabiliniyor. Normalde suç duyurusunda bulunulduktan sonra soruşturma numarası verilmesi ve dosyanın UYAP sistemine eklenmesi gerekiyor. Böylelikle soruşturma başlatılmış oluyor ve Başsavcılık şüphelilerle ilgili şikayetçilerin talebi üzerine evrak, bilgi toplayıp ifade alması gerekirken, tüm bu hareketler de UYAP'tan tarafların avukatları tarafından görülebiliyor. Dosyanın başında birçok belge toplamaya ve fiilen soruşturma yürütmeye başlayan savcılığın bu adımları "Soruşturmanın üzeri kapatılmaya mı çalışılıyor?" sorusunu akla getiriyor.
Dosyayla ilgili durumu değerlendiren Çiğli Halk Temsilcileri Sözcüsü ve dosya avukatlarından Emel Diril, şikayetlerinin fiilen değerlendirilip ilgili kurumlardan belge istendiğini vurgularken, soruşturma yapılmasına rağmen, dosyanın taraflardan ve avukatlardan kaçırıldığına dikkat çekti. Diril, dosya avukatları olarak savcılığın kararına itiraz ettiklerini ve Karşıyaka Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurduklarını belirtirken, savcılıktan “soruşturmaya yer yok” kararının çıkmasını, son dönemde yaşanılan hukuka aykırılıkların ve kendiliğin bir örneği olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
Emel Diril konuşmasına şöyle devam etti: "Soruşturma yapılmasına yer olmadığı kararı verilebilmesi için şikayet konusu ne ise, o fiilin herhangi bir suç oluşturmadığı araştırmaya gerek olmaksızın anlaşılmalıdır. Ya da şikayetin soyut nitelikte kalması gerekmektedir. Güzeltepe'nin ortasına, tek katlı evlerin bulunduğu mahalleye cemaat 7 katlı kale gibi bir bina dikiyor. Bu bina inşaat halindeyken yanıyor. Süleymancılar'a ait vakfın yaptığı belli. Dört mahalle var o bölgede, 30 bin nüfusu var yaklaşık, bir tane lise yok ama tarikat yurdu yapmaya çalışıyorlar.
Savcı ise Çiğli Belediyesi, Yapı denetim şirketi Bayraklı LTD. ŞTİ., Çiğli Tapu Müdürlüğü ve Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sorular sormuş, imar aykırılıkları dair tüm aykırılıkları tespit edebileceğimiz evraklar dosyaya gelmiş. Henüz itiraz süremiz devam ederken 'soruşturmaya yer yok' kararında bahsedilen bu CD ne hikmetse arşive kaldırılmış. Buradan şunu anlıyoruz, savcı, cemaat hakkında 'soruşturma bile başlatmadık' diyebilmek için, soruşturma yapmasına rağmen, dosyayı taraflardan, avukatlardan kaçırıyor. Aslında o yurdu mühürleyen Çiğli halkından, laikliği savunanlardan kaçırmaya çalışıyor. Biz bunun peşini bırakmayacağız." Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
|