İzmir de Ulaşım

İzmir Bosna Sancak Derneği, Boşnak yazar Şefka Begoviç Licina, İzmirli Boşnak kadınlarla buluşturdu

İzmir Bosna Sancak Derneği, Boşnakların başucu kitabı olmaya aday ‘Bosna Sancak Kadın Hikâyeleri’ Mercan Gerdanlık Kitabının Boşnak yazarı Şefka Begoviç Licina’yı İzmirli Boşnak kadınlarla buluşturdu.

08 Aralık 2017 Cuma 12:54

İzmir Bosna Sancak Derneği, Boşnak yazar Şefka Begoviç Licina, İzmirli Boşnak kadınlarla buluşturdu

 


İzmir Bosna Sancak Derneği, Boşnakların başucu kitabı olmaya aday ‘Bosna Sancak Kadın Hikâyeleri’ Mercan Gerdanlık Kitabının Boşnak yazarı Şefka Begoviç Licina’yı İzmirli Boşnak kadınlarla buluşturdu.


Yazar Şefka Begoviç Licina Kahvaltılı buluşmanın ardından akşamda Dernek binasında gerçekleşen Boşnakça dil kursuna katılarak orada Boşnakça öğrenen İzmir’de yaşayan Boşnaklarla tanıştı.


Dernek Başkanı Abdullah Gül ve Yönetim Kurulu üyelerinden Turgut Güneş ve Yazar Begoviç Laçina Ankara’ya giderek Bosna Hersek Silahlı Kuvvetler günü resepsiyonuna katıldılar. Resepsiyonun ardından TBMM ziyaret edilerek bir takım temaslarda bulundular.

 


Bornova Büyükpark’taki Portakal Kafe’de düzenlenen kahvaltılı buluşmaya, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Eşi ve kızları,  Yazar Şefka Begoviç Licina, Çevirmen Saffet Atalay, kitabın editörlerinden Nusret Sancaklı, İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Barbaros Taşer, Turgut Güneş, İzmir Bosna Sancak Derneği Kadın kolları ile yaklaşık ikiyüz Boşnak’ın katıldığı kahvaltılı imza gününde duygusal anlarda yaşandı.


 


DÜNYADAKİ HERKES BOŞNAK KÜLTÜRÜ İLE YAŞAMAK İSTİYOR

Etkinliğin ilk konuşmasını yapan Nusret Sancaklı “1463 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Bosna’ya davet edilmesiyle birlikte, altını çiziyorum Fatih Sultan Mehmet Bosna’yı işgal etmedi, davet üzerine geldi. Bosna Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra Boşnaklar İslamiyet’le tanıştı. Bizler millet olarak Türk’üz. Soy ve millet karıştırılmamalıdır. Soy anne ve babamıza bağlı genetik bir durumdur, bizler soy olarak Boşnak’ız, asla İslamlaştırılmış Sırplar değiliz. Millet olarak da Türk’üz bunu böyle bilelim.” 

Japonya’da deprem üzerine doktora yaptığını aslında deprem mühendisi olduğunun ifaden ve Japonya’da Türkçe, Boşnakça, İngilizce, Rusça ve Japonca bilen tek insan olduğunu belirten Sancaklı “Boşnak tarihini ve kültürünü Japonya’daki araştırmalarımda öğrendim. Dünya genelinde yapılan bir araştırma sonucuna göre tüm insanlar Boşnak kültüründe yaşamak istiyor. Boşnaklarda kadın cinayeti olmaz, Boşnak komşunun kadınına kızına yan gözle bakmaz, Boşnaklar kız kaçırmaz, Boşnak kızı gönlü isterse kendi kaçar. Boşnak kültürünün yaşatılması, unutulmaması için kitapları okumak çok önemlidir, lütfen bu kitapları elimizin altından eksik etmeyelim, okuyalım, çocuklarımıza okutalım.” diye konuştu.


BU KİTAP BOŞNAKLARIN BAŞUCU KİTABI OLACAK

Boşnak kültüründe kadının önemi ve yerinin anlatıldığı kitabın yazarını İzmir’de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül “Bu kitap öyle düşünüyorum ki Boşnakların başucu kitaplarından birisi olacak kitabın içinde çok değişik hikâyeler var. Bu kitabın Türkiye’de yaşayan Boşnaklarla buluşmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim”. Dernek olarak bizler Boşnak kültürünü burada yaşayan hemşerilerimiz inde yakından bilmeleri için uğraş veriyoruz, kültürel hizmetlerimiz, sosyal projelerimiz gibi devam edecektir dedi.


                                                                              

BEN BOŞNAK DAMADIYIM

Ben Boşnak damadıyım Boşnak kültürünü, örf ve ananelerini biliyorum.  Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila şöyle devam etti; Burada Boşnak kadınların hikâyelerini yazan yazarın İzmir’de Boşnaklarla buluşmasını sağlayan İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül’e teşekkür ediyorum dedi.


 


KÜLTÜRÜMÜZÜ KIZLARIMIZA ÖĞRETELİM

Boşnakça yaptığı konuşmada İzmir’de olmaktan mutluluk duyduğunu belirten ve tüm katılımcıları tebrik eden Yazar Şefka Begoviç Licina, Bosna’dan getirdiği toprak ile kendi kitaplarının yanı sıra başka yazarların da Boşnakça olarak kaleme aldığı kitapları Başkan Abdullah Gül’e hediye etti. Boşnak kültürünün kitaplardan okuyarak yaşatılacağını inandığını ve bu sebeple bu kitapları getirdiğinin altını çizen yazar Şefka Begoviç Licina “Bu kültürün unutulmaması için en önemli görev kadınlara düşüyor. Kültürümüzün yaşatılması kadınlarımızın elindedir. Boşnak kadını her şeyden önce bütün dünyaya örnek olmak zorundadır. Özellikle kızlarımız bu kültürü çok iyi öğrenmelidir ki onlar da kendi çocuklarına ve kızlarına öğretebilsin.”  

İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül’e teşekkür ediyorum beni İzmir’de yaşayan Boşnaklarla tanıştırdığı için. Dernek Faaliyetleri Bosna ve Sancak Bölgesinde biliniyor ve yakından takip ediliyor, Bu bölgelere yaptığı hizmetler saygı duyuyor şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından yazar Şefka Begoviç Licina kitaplarını imzaladı.


 


Şefka Begoviç Licina kimdir;
Bugün Karadağ bölgesinde bulunan Bijelo Polje (Akova) da 1949 yılında dünyaya gelen yazar Yüksek Ekonomi Mezunu. Şu anda Ailesi ile birlikte Bosna’da yaşıyor. Evli ve üç çocuk annesi Yazar’ın çok sayıda ödülü bulunmaktadır. İlk kitabı ‘Duşa U Leptiru’ (Kelebek Ruhu).
2012 yılında kardeşi ile birlikte 10.000 kelime, 3.000 bin halk deyimi ve 11.000 açıklamayı içeren ‘Sandzacki Rjecnik’ (Sancak Sözlüğü) çıkaran yazarın, İzmir’de Boşnaklarla buluşarak imzaladığı ‘Bosna Sancak Kadın Hikâyeleri’ Mercan Gerdanlık altıncı kitabıdır.











































Ankara'da Bosna Hersek Silahlı Kuvvetler gününe de katılan Dernek Yöneticileri ve Yazar bir takım temaslarda bulundular.









İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül ve Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Güneş TBMM'de siyasi parti temsilcileri ile görüşerek Bosna ve Sancak Bölgesine yapılabilecek projeler ile ilgili görüş alışverişinde bulundular.









Haber: Doğan Prepol 

    
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 5384 kez okundu
Yükleniyor...