İzmir de Ulaşım

AYTUN ÇIRAY: SURİYELİ MÜLTECİLERİ AT PAZARLIĞININ KONUSU YAPMAYIN!

CHP İzmir milletvekili Dr. Aytun Çıray, Türk dış politikasının her açıdan faciaya dönüştüğünü belirtti. Çıray bu konudaki yazılı soru önergesi vesilesiyle yaptığı açıklamada Hükümetin otokrasi peşindeki Cumhurbaşkanı'nın dış politikaya bütün diplomatik kuralları ve teamülleri yerle bir edecek şekilde el koymasının maliyetlerinden kurtulmak için Suriyeli mültecileri AB’ye yönelik adeta bir çeşit şantaj malzemesine dönüştürdüğünü ifade etti ve mültecileri at pazarlığına konu etmeyin" dedi.

09 Aralık 2015 Çarşamba 12:42
AYTUN ÇIRAY: SURİYELİ MÜLTECİLERİ AT PAZARLIĞININ KONUSU YAPMAYIN!  
 

CHP İzmir milletvekili Dr. Aytun Çıray,  Türk dış politikasının her açıdan faciaya dönüştüğünü belirtti. Çıray bu konudaki yazılı soru önergesi vesilesiyle yaptığı açıklamada Hükümetin  otokrasi peşindeki Cumhurbaşkanı'nın dış politikaya bütün diplomatik kuralları ve teamülleri yerle bir edecek şekilde el koymasının maliyetlerinden kurtulmak için Suriyeli mültecileri AB’ye yönelik adeta bir çeşit şantaj malzemesine dönüştürdüğünü ifade etti ve mültecileri at pazarlığına konu etmeyin" dedi. 
Ancak bu ne siyasi ne de ahlaki açıdan hiçbir şekilde onaylanamayacak olan şantaj pazarlığının 3 Milyar Avro gibi gülünç bir miktarla bağlandığını belirten Çıray, bu görüşünün kanıtı olarak Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Suriyeli göçmenlerin ekonomik maliyeti konusunda yaptığı açıklamaları gösterdi. Numan Kurtulmuş’un 2015  Eylülünde konuyla ilgili açıklamasında Suriyeli mülteciler için 2014 yılıyla 2015’in ilk yarısında toplamda 7.6 milyar dolar harcandığını belirttiğine dikkat çeken Çıray, Suriye’de son derece yanlış politikalarla mülteci sayısı daha da artarken AB’yle  bu kadar düşük mali profilli bir anlaşmanın yapılmış olmasının dış politikada içine düşürüldüğümüz  çaresizliğinin çok vahim bir tezahürü olduğunu söyledi. 
Suriye mültecilerin ekonomik maliyetleri sorununun  bile Meclisin denetim gündemini tek başına işgal edebilecek ağırlıkta bir gündem  meselesi olduğunu vurgulayan Çıray, verdiği yazılı soru önergesinde yeni Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan şu soruları cevaplandırmasını istedi:
1.       Numan Kurtulmuş’un söz ettiği 7.6 milyar dolarlık harcamanın 2014 ve  2015 bütçesindeki kaynağı nedir? Hangi bakanlıklar ve kalemler altında bütçelendirilmiştir?
2.       Bu harcamalar resmi olarak kayıt altına alınmış mıdır?
3.       Bu harcamaların Türk ekonomisi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin objektif ve denetlenebilir bir dökümü yapılmış mıdır?
4.        Suriyeli mültecilerin bugünden yarına ülkelerine dönüş yapma ihtimalleri AB ile yapılan son görüşmeler ışığında iyiden iyiye düştüğü göz önüne alınırsa, bundan sonraki benzer harcamaların hangi kaynaklardan ve nasıl karşılanacağına ilişkin bir planlama yapılmış mıdır? Bu konudaki uzun vadeli ekonomik aksiyon stratejiniz nedir? 
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 2417 kez okundu
Yükleniyor...