21 Kasım 2024 Perşembe
SIRBİSTAN'DA SREBRENİCA SOYKIRIMI TASARISISırbistan'da SrebreniCa soykırımının olduğu günün anma günü ilan edilmesini öngören bir tasarı sunulduSIRBİSTAN'DA SREBRENİCA SOYKIRIMI TASARISI
Sırbistan'da SrebreniCa soykırımının olduğu günün anma günü ilan edilmesini öngören bir tasarı sunuldu.
Srebrenica'daki soykırımın Sırbistan tarafından kınanması ve 11 Temmuz'un "Srebrenica Soykırımı'nı Anma Günü" ilan edilmesini öngören karar tasarısı, Sırbistan Meclisi'ne sunuldu.
Meclisteki Liberal Demokrat Parti (LDP), Sancak Demokratik Eylem Partisi (SDA Sandzak), Voyvodina Sosyal Demokratlar Ligi (LSV) ve Yeşil Parti'den (ZS) 11 milletvekilince imzalanan Srebrenitsa Soykırımı Karar Tasarısı'nın acilen meclis gündemine alınması talep edildi. Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerde "önemli bir adım" olarak nitelendirilen karar tasarısında, "Srebrenica'daki soykırımı tanımak, Sırbistan için atılacak önemli bir medeniyet adımıdır." ifadelerine yer verildi. Kararın iki ülke arasında diyalog, işbirliği, güven ve barışın sağlanmasına da yardımcı olacağına işaret edilirken, adaleti desteklemenin ve kurban yakınlarının acısını paylaşmanın ülkenin istikrarı ve güvenliği için gerekli olduğu kaydedildi. Tasarıda ayrıca, bölge ülkelerinde adaletin sağlanması, kurban yakınlarına destek verilmesi ve cinsel istismar mağdurlarının yeniden topluma kazandırılması için ortak hareket edilmesi çağrısında bulunuldu.
Srebrenica soykırımının sorumlularına yönelik yasal işlemlerin hızlı ilerlemesi gerektiği kaydedilen tasarıda, bu noktada Sırbistan'ın ihtiyaç duyulan yardımları yapması gerektiği vurgulandı. SREBRENİCA'DA NE OLDU? Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Sırp komutan Ratko Miladic'e bağlı askeri birlikler tarafından işgal edildi.
İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yıl 11 Temmuz'daki törende de en az 124 kurbanın defnedileceği açıklanmıştı. Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
|
|